ALBA

NF311*

Rośliny tej odmiany charakteryzują się średnią siłą wzrostu wegetatywnego, jednak mimo to mogą osiągnąć wysoką wydajność, aż do 1,2 kg owoców na roślinę.

Odmiana jest przystosowana do klimatu kontynentalnego i wymaga wielu godzin zimna w okresie uśpienia wegetacyjnego. Alba, wskazana zarówno w uprawie pod osłonami, jak i w uprawie polowej jest odmianą wzorcową dla uprawy ekologicznej. Jest rozpowszechniona i ceniona w wielu krajach europejskich.

KWITNIENIE I ZBIORY

Kwitnienie jest umiarkowanie wczesne (2 dni po odmianie Clery). Bardzo wczesny okres zbiorów, jednocześnie z odmianą Clery.

OWOCE

Owoce są bardzo duże (25 g), mają stałą wielkość od początku do końca zbiorów, o zwartej konsystencji miąższu i regularnym kształcie stożkowo – podłużnym. Skórka owoców jest błyszcząca i czerwona, miąższ koloru jasnoczerwonego, duża trwałość. Dojrzałe owoce mają dobre cechy smakowe. Łatwo oddzielające się owoce od ogonków sprawiają, że zbiory są wyższe o 30% niż w przypadku innych odmian.

PORADY AGRONOMICZNE

Aby osiągnąć wysoką wydajność uprawy, zalecamy wczesne sadzenie. Alba lubi niezbyt piaszczyste gleby, dobrze zdrenowane oraz wysokie zagony.

naszym zdaniem

ALBA to dotychczas niezastąpiona odmiana pod względem wczesności oraz wyrównania owoców podczas zbioru. Od początku do końca zbiorów owoce są praktycznie takie same jeśli chodzi o ich wielkość i kształt.
Wielkim atutem Alba jest skoncentrowany wczesny zbiór (70% - 80% owoców zbieramy w ciągu 8-10 dni od rozpoczęcia zbiorów). Ma to bardzo ważne w uprawach tunelowych, szklarniowych – gdzie staramy się zebrać i sprzedać owoce w najwcześniejszym terminie. Alba wyróżnia się też wyjątkowym smakiem i trwałością owoców, które dodatkowo można poprawić odpowiednimi zabiegami wapniowymi. Alba jest żywotną odmianą, która nadaje się do uprawy w systemie 3 – a nawet 4-letnim, przy utrzymaniu niezmiennych parametrów jakościowych.